Форумна кухня

Китайський чай

Posted by tea man on 1 лют 2015 відповідей - 867
  1. Efer

    Efer Well-Known Member

    р е к л а м а
    Це як узяти відпустку на годинку )
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Корисно Корисно x 1
  2. tea man

    tea man 茶人

    Дуже влучне порівняння. І це можна робити при бажанні щодня!
     
  3. tea man

    tea man 茶人

    В Пекіні 23:30.
    Через півгодини Китайський Новий рік.
    Вітаю всіх!
    [​IMG]
     
    • Подобається Подобається x 2
  4. tea man

    tea man 茶人

    Почну розповідь про чай з останньої СП.

    Шу пуер Хайвань Гунтін Чачжуань (Імператорська цеглина) 2009 рік 100 г

    [​IMG]
    [​IMG]
    Цеглинка розділена на 15 квадратиків, кожного з яких вистачить на одне
    чаювання.
    [​IMG]

    Дуже сильна пресовка. З допомогою пуерного шила ледь вдалося
    відділити шматок.
    [​IMG]
    Аромату сухого чаю не відчув.
    7,7 г на гайвань 120 мл
    Промиваю перший раз. Тримаю подовше, щоб
    сильно запресований чай розкрився. Аромат з гайвані - чорнослив і камфора.
    Вдруге промиваю теж біля 30 секунд.
    Перший пролив - 10 сек.
    Чай вже розкрився і цього часу достатньо, щоб він заварився не занадто
    сильно і не перетворився в " нафту". В смаку відчувається
    мінеральність.
    Другий пролив - 15 сек.
    Настій став темного кольору. В смаку - кава і чорний шоколад.
    Третій пролив - 20 сек.
    Чай вже повністю розкрився і настій набрав сили, став густим і тягучим.
    Якщо вірити виробнику, а Хайвань - це серйозна фабрика, то в цеглину
    запресована гунтінна сировина, що передбачає наявність бруньок і молодих, сповнених енергією і корисними речовинами, листочків.
    Ця енергію безперечно відчувається, наповнює силою і бадьорістю. Але з цим чаєм треба бути обережнішим. Коли я вперше спробував цей шу пуер на голодний шлунок, то відчув сильне серцебиття і збудження. І це при звичайній порції в 7 грамів!
    Такий чай було б цікаво заварити в хорошій глині, а не в фарфоровій гайвані, щоб витягнути з нього все найкраще. Відчувається потенціал. Стійкий до проливів. Сильний енергетик.
     
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  5. tea man

    tea man 茶人

    Шу пуер точа Сягуань Сяо Фа 2010 рік 100 г

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    8,3 г на гайвань 120 мл
    Сухий чай - чорнослив, вершки, "солодкий" аромат здоби.
    Точа дуже крихка, легко можна відділити кусочок. В деяких місцях це можна зробити навіть руками, приклавши невеликі зусилля.
    [​IMG]
    Якщо придивитися, то на фото можна побачити сліди від тканини, в якій пресували пуер.
    [​IMG]
    Дуже м'який смак, густий, насичений. Часто так буває, що Гугл-перекладач в описі чаю з китайських ресурсів видає термін "лікер", який у нас ніколи не вживають щодо чаю. Але це саме те слово, яке найточніше описує настій Сяо Фа.
    Пробував довше настоювати. Чай не дає гірчинки, але стає ще більше густим і маслянистим. Легко п'ється, ніби просковзує в горло. Дуже м'який чай! Однак, якщо порівнювати з попереднім шу пуером, то Сяо Фа менш стійкий до проливів, швидше видихається.
     
    • Подобається Подобається x 1
  6. Efer

    Efer Well-Known Member

    Навзаєм! Вітаю Вас з Новим Китайським чайним роком =)
     
    • Подобається Подобається x 1
  7. tea man

    tea man 茶人

    Менхай Гу Шу (Старі Менхайські дерева) 2014 рік 357 г
    торгова марка Ба Цзяо Тін (Пагода) з-д Лімін

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    Старішу версію цього чаю я вже пив кілька років тому. Не пригадую всіх подробиць, але чай тоді точно сподобався.
    Тому вирішив спробувати шу пуер 2014 року.
    Оскільки чаю вже майже чотири роки, то ніяких натяків на вологі купи (водуй або вотуй) немає і близько.
    Аромат від млинця ну дуже приємний - сухофрукти, ваніль. Таке відчуття, що попав в кондитерську.
    Чаю в гайвань поклав від душі, тому практично з перших проливів отримав міцний, з невеликою гірчинкою настій.
    Після кількох піал відчув прилив енергії і бадьорості. В смаку знову кавові нотки і гіркуватий чорний шоколад, як і в хайванської цеглинки. Дуже подібні смакові профілі.
    Що для мене є показником якості чаю? Це коли при моїх немалих запасах і неприхованій приязні до шен пуерів я раптом помічаю, що 357-грамовий млинець шу за місяць часу схуд майже наполовину. До чого б це? Повернулася моя шупуерна молодість?
    :)

    P.S.
    Тепер шу пуери п'ю лише з цієї піали. З неї вони найбільше смакують. Впізнаєте? Пробував пити інші чаї - не те.
    [​IMG]
     
    • Подобається Подобається x 1
  8. Efer

    Efer Well-Known Member

    Я вже не памя'таю, коли останній раз пив з іншої піали :)
     
  9. TeaTor

    TeaTor Member

    Всім привіт!
    Хочу поділитися своїми трохи запізнілими враженнями від гуандунських улунів. Якщо коротко то чай мені не "зайшов". Пробував його готувати проливками і в чашці (мій улюблений спосіб :) , але насолоди від смаку не отримав. Колись купляв дешевенький ДХП то ось цей дуже нагадав на смак його. Дещо цікавішим було заварювання після перегляду відео про правильний метод заварювання цього чаю. Насипав я так нормально листя в піалу і налив десь 40% води. Трохи почекав і злив. І так 4-5 раз. Ну тут вже був якийсь смак. Хоча він майже не пробивався через гіркоту. З кожним разом накопичувалася терпкість в роті і... ефект. Я просто мусив припинити чаювання через шалене серцебиття і бадьорість. Вставило так нормально. Мабуть залишу собі зовсім трохи цього чаю тільки коли треба буде знову досягти такого ефекту :) Тому готовий подарувати залишки тому кому він приносить більше задоволення ніж мені.
    Серед чаїв мені попався також Цзінь Дань Цун. Не знаю чи належить він до гуандунських улунів, але він мені дуже сподобався. Колись вже замовляв подібіні і завжди був в захваті.
     
    • Інформативно Інформативно x 3
  10. Efer

    Efer Well-Known Member

    Спробуйте заварити загальним, так би мовити, методом. Грамів зо 5 на гайвань, коротка промивка 2-3 секунди й короткі проливи починаючи з 2-3 секунд й додавати потроху. Навіть правильним методом я дуже швидко зливаю, як тільки чай перестоїть хоч трохи, одразу почне йти в гіркоту. Дійсно, дуже важко його ловити)
    Але раджу Вам залишити, це чудовий чай саме не на щодень,а під настрій, особливо добре зігріває. Час від часу дуже хотітеметься чаю з таким сильним різким смаком.
     
  11. tea man

    tea man 茶人

    @TeaTor Дякую Вам за правдивий опис ваших вражень від гуандунських улунів.
    Так, я згоден, що це досить специфічний чай, а особливо в його варіанті так званого "сильного вогню". Шановний Efer правильно підмітив, що це чай не на кожен день. Але немає іншого шляху знайти "свої" чаї, якщо не пробувати різні. Звичайно, можна і не шукати, зупинитися на одному-двох видах і юзати їх. Але мені так здається, що це швидко приїсться.
    Мені більше подобаються шени, Ви полюбляєте шу, Efer надає перевагу зеленим і червоним чаям. Але вподобання можуть змінюватися з часом і Ви ще можете змінити свою думку про гуандунські улуни, тим більше, що їх існує сотні видів.
    Якщо цей чай Вам "не зайшов", то ми це питання вирішимо без проблем в індивідуальному порядку, ми ж не на різних континентах живемо :).
     
  12. tea man

    tea man 茶人

    Хочу детальніше поговорити про цей момент.
    Безперечно чай, який містить величезну кількість різних сполук, мікроелементів, алкалоїдів, катехінів, впливає на наш організм. Цей вплив дуже індивідуальний.
    Мене іноді дивує, коли в мене запитуть, який чай найбільше бадьорить, який розслабляє, який робить з товстого худого, а з худого товстого. Немає простих рецептів.

    На підтвердження своїх слів наведу продовження своїх медичних експериментів(початок тут).
    Отже, " Вплив китайського чаю на організм людини" , часитина 2.

    Початкові дані:
    Об'єкт досліджень - tea man, тобто я.
    Прилади - автоматичний тонометр, годинник.
    Метод досліджень: експеримент.
    Для експерименту обрав гуандунський улун Мі Лань Сян з останньої СП.
    6,4 г чаю на 120 мл гайвань.
    Протягом приблизно години випив 17 піалок по 30 мл кожна, тобто біля 500 мл цього чаю.

    Перед чаюванням - тиск 123-76, пульс - 64.

    Після 2 проливів(5 піалок) - тиск 116-75, пульс - 72.
    Ще 2 проливи(6-9 піали) - тиск 122-79, пульс - 69.
    Ще 2 проливи(10-13 піали) - тиск 123-77, пульс - 70.
    І останні 2 проливи(14-17 піали) - тиск 129-77, пульс - 63.

    Через 30 хв після чаювання - тиск 123-73, пульс - 58.
    Через 45 хв після чаювання - тиск 127-78, пульс - 55.
    Через 60 хв після чаювання - тиск 119-77, пульс - 57.


    Як і в попередньому експерименті видно, що пульс(серцебиття) перед і зразу після чаювання приблизно на одному рівні. Через 45 хв він досягає свого мінімуму.
    Ці дані доводять, що мій організм реагує зовсім по-іншому, ніж організм шановного @TeaTor, на той самий чай.

    Висовок:
    Шановні друзі, шукайте свій чай - найкращий, найсмачніший, найкорисніший! І не розчаровуйтесь, бо як відомо, хто шукає, той завжди знаходить.:drinks:
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  13. TeaTor

    TeaTor Member

    Можливо мій попередній допис був дещо занадто песимістичний. У мене зовсім немає розчарування на рахунок придбаних чаїв. Мені подобається відкривати нові чайні смаки. Розумію що всі чаї подобатися просто не можуть і завжди будуть свої чайні фаворити (у мене це шу і червоні :)
    Памятаю так само в мене не склалося з зеленими і шенами коли ніби і смакує але повторного бажання чаювати ними не було. До речі, дякую Вам, tea man, за бонуси у вигляді пробників шенів. Після тривалої перерви коли я їх останній раз пробував вони мені зовсім по іншому відкрилися і думаю я таки придбаю собі млинець чи два :)
    І я планую собі залишити невелику кількість гуандуських улунів на потім. Може колись ще повернуся до них. Просто розумію що в мене їх досить багато є і вони просто втратять весь свій аромат і смак, просто лежачи на полиці і чекаючи свого часу. Тому моя пропозиція віддати трохи у добрі руки ще в силі )))
    tea man, ви підняли дуже гарну тему про вплив чаю і підійшли до цього питання досить таки серйозно з вимірюваннями і цифрами. Від себе хочу підтвердити Ваші слова про індивідуальний вплив чаю. Більш того памятаю як любив після важкого робочого дня за годину до сну випивати ТГ і як він мене "перевантажував" і розслабляв. А потім щось змінилося і замість привичної розслабленості кілька разів доводилося "рахувати слоників" до самого світанку під шалене серцебиття :)
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  14. tea man

    tea man 茶人

    Довго вибирав, що б такого покласти в посилку, щоб порадувати себе і вас, чайні друзі. Ну що може бути кращого за новий чай, якого ще ніколи не пробував!
    Вибрав Є Шен Хун Ча - червоний чай з дикорослих дерев з Фенцину(Юньнань). Чаю буде всього 100 г, якраз поділимо на чотирьох чоловік, кожному по 25 г посмакувати.

    Сподіваюсь, що всім сподобається.
     
    Останнє редагування: 1 бер 2018
    • Подобається Подобається x 2
  15. tea man

    tea man 茶人

    Хочу провести маленьке опитування. Чи подобається вам, мої чайні друзі, такий набір для чайної церемонії? Думаю придбати собі згодом, щоб пригощати гостей. Не занадто пістрявий? Чи пошукати щось скромніше? Буду вдячний за поради.
     
  16. Efer

    Efer Well-Known Member

    Звісно, я небагато бачив чайного посуду, але здається, що такі кольори ледь не вперше бачу в китайській тематиці. Це випадково не корейський набір?
     
  17. tea man

    tea man 茶人

    Це дуже відомий цзіндечженський фарфор. Ручний розпис.
    Не дуже традиційний, але саме це мене і привабило.
    Коли побачив цю палітру кольорів, то зразу настрій став весняний.
    Захотілося випити свіжого чаю з таких піалок.
    Ось відео з цих місць

     
    Останнє редагування: 4 бер 2018
  18. Efer

    Efer Well-Known Member

    Мабуть, справа в тому, що я дуже полюбляю мінімалізм. Гадаю, найкращий для Вас вибір буде зроблений спираючись на власні вподобання:)

    Ще кілька разів переглянув відео, особливо коли показують широким планом кришечку гайвані,а потім також ситечко й чахай. Так от на широких планах дійсно гарно видно стиль розпису та його якість, а також м'якість кольорів.
    Тож моє перше враження з приводу пістрявості набору було сильно завищене.
    Вийде чудовий весняний набір та й взимку додасть кольорів!
     
    Останнє редагування: 5 бер 2018
  19. tea man

    tea man 茶人

    @Efer Дякую, що знайшли час на цей коментар. Візьму до уваги Ваші міркування.
     
  20. tea man

    tea man 茶人

    В Китаї почався продаж перших свіжих зелених чаїв 2018 року. Ціна - космос!
    Ми почекаємо до травня.:)
     
    • Корисно Корисно x 1
а де твій аватар? :)